Virtuallessons

Bitcoin Google zoekt in Turkije omhoog terwijl de Lira 15% in een dag daalt

admin, · Kategorien: Bitcoin

Turken zouden bitcoin als een veilige haven kunnen beschouwen in tijden dat hun nationale valuta op een dag met 15% daalde.

De Google-zoekopdrachten naar Bitcoin Code schoten eerder vandaag omhoog naar nieuwe hoogtepunten in Turkije. De plotselinge stijging komt te midden van een dagelijkse prijsdaling van 15% voor de Turkse lira na het besluit van president Tayyip Erdogan om de gouverneur van de centrale bank van het land te ontslaan.

Turkse lira keldert met 15% per dag

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan schokte het land tijdens het weekend door zonder enige uitleg de gouverneur van de centrale bank, Naci Agbal, te schieten. Hoewel Erdogan geen reden gaf, is de algemene aanname dat de beëindiging een direct gevolg is van het beleid van Agbal om de rentetarieven hoog te houden.

De president heeft herhaaldelijk uiteengezet dat hij gelooft dat deze maatregel leidt tot hogere inflatie. Interessant is echter dat een beeld van Bloomberg aangaf dat de Turkse lira tijdens Agbal’s korte termijn ten opzichte van de dollar veel terrein won.

Kort nadat hij Agbal had verwijderd, verving Erdogan hem door Sahap Kavioglu – hoogleraar bankwezen en columnist in een regeringsgezinde krant. Kavioglu, het vierde bankhoofd dat sinds juli 2019 is benoemd, deelt de overtuiging van Erdogan dat hoge rentetarieven tot hoge inflatie leiden.

De Turkse markten en lokale valuta reageerden echter niet goed op de weekendontwikkelingen. De lira kelderde vandaag met 15% in enkele minuten ten opzichte van de dollar.

De druk bereikte de aandelenmarkt van het land toen de benchmark Borsa Istanbul 100-index met bijna 10% zakte. Ook de obligaties in lokale en vreemde valuta kelderden.

Turken wenden zich tot Bitcoin?

Omdat de economie van het land een grote klap heeft gekregen, lijken sommige burgers naar een ietwat onconventionele oplossing te hebben gezocht. Terwijl Turkije een enigszins controversieel beleid voert ten aanzien van goud – een activum dat als een veilige haven wordt beschouwd, hebben de lokale bevolking hun eetlust voor het zogenaamde digitale goud vergroot.

Google-trendgegevens laten zien dat de zoekopdrachten naar bitcoin eerder vandaag omhoogschoten naar nieuwe hoogtepunten. Bovendien leidde de groeiende interesse ertoe dat veel mensen gebruik maakten van de diensten van peer-to-peer-uitwisselingen, zoals LocalBitcoins.

De snel groeiende vraag en de afnemende waarde van de Turkse lira leidden tot enkele uitzonderlijk hoge aanvragen. Gegevens van het handelsplatform gaven aan dat de minimale vraagprijs was gestegen tot 510.000 TRY ($ 64.000), terwijl de beurzen in sommige gevallen meer dan 750.000 TRY (bijna $ 100.000) hadden geëist.

Het is vermeldenswaard dat bitcoin vorig jaar een nieuw record bereikte ten opzichte van de lira, zelfs voordat dit ten opzichte van de dollar was. Terwijl de waarde van de Turkse valuta aan het vervagen was, bereikte de prijs van één BTC in oktober 2020 meer dan 100.000 TRY, terwijl het vorige record eind 2017 op 70.000 TRY lag.